Historiek

In het Turnhoutse kan voetbalclub Hand-In-Hand nog altijd rekenen op veel sympathie. Het kleine broertje heeft inderdaad een rijk verleden. Toen in het begin van de vorige eeuw de voetbalsport haar opmars begon was dit ook voelbaar in Turnhout. Overal begonnen enthousiaste sportievelingen tegen een bal te trappen. Een paar jaren later dan F.C. Turnhout sloot ook een ploegje aan bij de Belgische Voetbalbond op 21-08-1921. Ze kreeg het stamnummer 210. (Ter vergelijking: KFC Turnhout heeft 148 en White Star Schorvoort 7025) De Turnhoutse Sportkring Hand in Hand telde vooral spelers uit de lagere bevolkingsklasse; het rood in onze clubkleuren is niet toevallig. De tegenstellingen tussen deze klassen zijn de laatste decennia wel helemaal verdwenen.

In de dertiger jaren beleefde Hand in Hand haar gouden periode. Ze klommen op tot in 2de klasse en speelden op een gegeven ogenblik hoger dan F.C. Turnhout. Voor de Beker van België werden ze slechts in de halve finale uitgeschakeld, met de strafschoppen dan nog, door Cercle Brugge, de latere bekerwinnaar. In 1971 verwierf de club de titel “Koninklijke”. Maar door het opkomend professionalisme zakte ze langzaam aan terug naar de lagere regionen. Toch hebben enkele uitstekende spelers hun eerste voetbalschoenen versleten bij Hand in Hand: Frans Vermeyen (Rode Duivel), Marcel Van Den Auwelandt (B-internationaal), Bert Lormans, Karel Snoeckx … Zelfs dokter Paul Janssen (Janssen Farmaceutica) was in zijn studententijd een steunpilaar in het eerste elftal. Ook vele bekende trainers waren er actief: Stan De Backer, Walter Mertens, Bert Lormans, Takac (keeperstrainer).

Omdat de “grote” clubs onze beste talenten altijd kwamen (en komen) weglokken met hun centen moesten we tevreden zijn met een bescheiden rol in de lagere provinciale reeksen. Een zeldzame bevordering werd steevast gevolgd door een degradatie. Het arrest Bosman is nefast voor de clubs die jeugd opleiden.

Onder voorzitter Jan Cremers werd in 1983 verhuisd van de Steenweg op Gierle naar de Veedijk. Het waarom weet ik persoonlijk niet want door een brand bij het toenmalige bestuurslid Leysen is al het archiefmateriaal van Hand in Hand helaas verloren gegaan.

Deze historiek kwam voornamelijk tot stand na gesprekken met oudere supporters. In 1996 werd met grote luister het 75-jarig bestaan gevierd. Vele oude gloriën kwamen herinneringen ophalen. Bij het begin van het nieuwe millennium kan de club nog altijd rekenen op enkele enthousiastelingen die de hoofdleuze van Hand in Hand nog altijd hoog in hun vaandel voeren: onze jeugd de gelegenheid geven te (leren) voetballen. En dit houdt meer in dan op het eerste gezicht lijkt.